Jídelní lístek

Jídelní lístek

Týden od 28. června 2018 do 29. června 2018
 
 
    Pondělí 25. 6. 2018   
  Svačina dopolední Ovocný tvaroh, rohlík, jablko, mléko, ov. čaj [Obsahuje alergen: 1, 7]  
  Polévka Zeleninový vývar s drobením [Obsahuje alergen: 1, 3, 7, 9]  
  Hlavní jídlo Losos na bylinkách, brambory, ov. čaj [Obsahuje alergen: 4, 7]  
  Svačina odpolední Chléb, pomaz. máslo, okurka, ov. čaj [Obsahuje alergen: 1, 7]  
     
    Úterý 26. 6. 2018   
  Svačina dopolední Sojka, drožďová pomaz., hroznové víno, melta, byl. čaj [Obsahuje alergen: 3, 6, 7]  
  Polévka Mrkovová polévka [Obsahuje alergen: 1, 3, 9]  
  Hlavní jídlo Hovězí cikánská, rýže, byl. čaj [Obsahuje alergen: 1]  
  Svačina odpolední Chléb, celerová pomaz., rajče, byl. čaj [Obsahuje alergen: 1, 7, 9]  
     
    Středa 27. 6. 2018  
  Svačina dopolední Houska, vajíčková pomaz., hruška, mrkev, kakao, ov. čaj [Obsahuje alergen: 1, 3, 7]  
  Polévka Bramborová polévka [Obsahuje alergen: 1, 9]  
  Hlavní jídlo Kuskusové zeleninové rizoto, sýr, ov. fresh [Obsahuje alergen: 1, 3, 7]  
  Svačina odpolední Chléb, zeleninová pomaz., okurka, ov. čaj [Obsahuje alergen: 1, 3, 7]  
     
    Čtvrtek 28. 6. 2018  
  Svačina dopolední Senecký chléb, pomaz. z makrely, jablko, mrkev, kefír, byl. čaj [Obsahuje alergen: 1, 4, 7]  
  Polévka Hrachová polévka [Obsahuje alergen: 1, 9]  
  Hlavní jídlo Vepřové ragů, špecle, byl. čaj [Obsahuje alergen: 1]  
  Svačina odpolední Chléb, lučina, rajče, byl. čaj [Obsahuje alergen: 1, 7]  
     
    Pátek 29. 6. 2018  
  Svačina dopolední Slun. chléb, tvarohová pomaz., mrkev, rajče, mléko, ov. čaj [Obsahuje alergen: 1, 7]  
  Polévka Zeleninový vývar s kapáním [Obsahuje alergen: 1, 3, 7, 9]  
  Hlavní jídlo Kuřecí na kari s cuketou, těstoviny, ov. čaj [Obsahuje alergen: 1]  
  Svačina odpolední Chléb, máslo, okurka, ov. čaj [Obsahuje alergen: 1, 3, 7]  
       
 

Každé ráno mají děti k dispozici ovocnou či zeleninovou mísu a po celý den pitný režim (neslazený čaj a vodu).

V souladu s nařízením Evropské unie 169/2011/EU, čl.44, odst.1a) o poskytování informací o potravinách spotřebitelům,
obsahuje náš jídelní lístek informaci o alergenech obsažených v jednotlivých jídlech (čísla v závorce).

 

 

Seznam alergenů

 

V souladu s nařízením Evropské unie 169/2011/EU, čl.44, odst.1a) o poskytování informací o potravinách spotřebitelům,
obsahuje náš jídelní lístek informaci o alergenech obsažených v jednotlivých jídlech (čísla v závorce).

 

Seznam alergenů:

1. Obiloviny obsahující lepek, konkrétně: pšenice (například špalda a khorasan), žito, ječmen, oves nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich, kromě:
a) glukózových sirupů na bázi pšenice, včetně dextrózy (1)
b) maltodextrinů na bázi pšenice (1)
c) glukózových sirupů na bázi ječmene
d) obilovin použitých k výrobě alkoholických destilátů, včetně ethanolu zemědělského původu.

2. Korýši a výrobky z nich

3. Vejce a výrobky z nich

4. Ryby a výrobky z nich, kromě:
a) rybí želatiny použité jako nosič vitaminových nebo karotenoidních přípravků
b) rybí želatiny nebo vyziny použité jako čiřicí prostředek u piva a vína.

5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich

6. Sójové boby a výrobky z nich, kromě:
a) zcela rafinovaného sójového oleje a tuku (1)
b) přírodní směsi tokoferolů (E306), přírodního d–alfa tokoferolu, přírodního d–alfa–tokoferol–acetátu, přírodního d–alfa–tokoferol–sukcinátu ze sóji
c) fytosterolů a esterů fytosterolů získaných z rostlinných olejů ze sóji
d) esteru rostlinného stanolu vyrobeného ze sterolů z rostlinného oleje ze sóji

7. Mléko a výrobky z něj (včetně laktózy), kromě:
a) syrovátky použité k výrobě alkoholických destilátů, včetně ethanolu zemědělského původu
b) laktitolu

8. Skořápkové plody, konkrétně: mandle (Amygdalus communis L.), lískové ořechy (Corylus avellana), vlašské ořechy (Juglans regia), kešu ořechy (Anacardium occidentale), pekanové ořechy (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), para ořechy (Bertholletia excelsa), pistácie (Pistacia vera), makadamie (Macadamia ternifolia) a výrobky z nich, kromě ořechů použitých k výrobě alkoholických destilátů, včetně ethanolu zemědělského původu

9. Celer a výrobky z něj

10. Hořčice a výrobky z ní

11. Sezamová semena a výrobky z nich

12. Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10 mg/kg nebo 10 mg/l, vyjádřeno jako celkový SO2, které se propočítají pro výrobky určené k přímé spotřebě nebo ke spotřebě po rekonstituování podle pokynů výrobce

13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj

14. Měkkýši a výrobky z nich

(1) A výrobky z nich, pokud zpracování, kterým prošly, nezvyšuje úroveň alergenicity, kterou úřad stanovil pro příslušný základní produkt.

Specifika stravování v naší škole

Pitný režim:
Děti mají po celý pobyt ve školce k dispozici pitný režim (např. čaje ovocné a bylinkové nebo ovocné mošty a džusy ředěné vodou – VODU MAJÍ K DISPOZICI VŽDY ZA VŠECH OKOLNOSTÍ).
Mléko a mléčné výrobky:
Zařazujeme je téměř do každodenní nabídky a nezapomínáme na často opomíjené kysané mléčné výrobky – DĚTI MAJÍ VŽDY MOŽNOST VOLBY MEZI MLÉČNÝM A NEMLÉČNÝM NÁPOJEM.
Ovocné svačinky:
Děti mají každý den potřebný přísun vitamínů v podobě ovoce dle sezónní nabídky.
OVOCE JE SOUČÁSTÍ RANNÍCH MÍS.
Čerstvá zelenina:
Zelenina je součástí svačin a obědů, kterou vydáváme nejčastěji formou salátů a příloh.
ZELENINA JE TAKÉ SOUČÁSTÍ RANNÍCH MÍS.
Luštěniny a obilniny:
Najdete v našem každodenním jídelníčku v podobě polévek, kaší, pyré a pomazánek. Luštěniny rádi využíváme jako zavářku do polévek.
Polévky:
Děti si oblíbily krémové zeleninové polévky a zeleninové vývary, které doplňujeme o pohanku, jáhly a zavářky z celozrnných mouk.
Maso a masné výrobky:
Součástí našeho jídelníčku jsou všechny druhy mas (ryby, kuřecí, králičí, krůtí, vepřové, telecí a hovězí). Maso používáme zásadně čerstvé a upravujeme ho v konvektomatu.
Přílohy:
V nabídce máme brambory, luštěniny, rýži, těstoviny a knedlíky ze špaldové mouky.
Pečivo:
Odebíráme několik druhů – chléb pšeničný, žitný a slunečnicový, rohlíky, sójové bulky a rohlíky z ovesných vloček. Dvakrát do měsíce dětem pečeme sladké překvapení jako je bublanina, perník, moučníky mrkvové, špenátové a z červené řepy, které se těší velké oblibě.
Cukr:
K pečení domácích moučníků a dochucování studené kuchyně (např. saláty, jogurty, tvaroh apod.) používáme stévii, což je nízkokalorický tekutý cukr z přírodních zdrojů.

Zakládáme si na čerstvosti a pestrosti našich jídelníčků a na jídle , které lahodí očím našich dětí.  Zdravá výživa je pro nás výzva, která nás baví. a už pár let posouvá dopředu.

 

Mateřská škola Kytička
Pardubice, Gebauerova 1691
530 03 Pardubice

logo bottom

Zůstaňte s námi

 

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací o cookies